Kepner-Tregoe troubleshooting als generieke vaardigheid

door: Berrie Schuurhuis

Deelnemers aan onze workshops concluderen bij de evaluatie nogal eens dat de geleerde vaardigheden veel breder toepasbaar zijn dan de werkomgeving. Als KT consultant heb ik dat recent ook zelf weer aan den lijve ondervonden.

Als radiohobbyist in de regio Eindhoven had ik recent behoefte aan een bi-directionele versterker voor een frequentie van 20 MHz. Het gebruikte traditionele en kosten-bewuste ontwerp is afkomst van Ashher Farhan uit India wat door velen in de wereld is nagebouwd. Een klein printontwerp was snel gemaakt en de onderdelen vlot gemonteerd.

Wat schetste mijn verbazing toen we ontdekten dat de gebouwde schakeling in één richting de signalen verzwakte in plaats van versterkte. In de andere richting werkte alles naar behoren. Na een hobbyavond puzzelen was er veel informatie verzameld, maar de oorzaak werd niet gevonden. Hoe moeilijk kan het zijn...?

Al snel daarna was ik zakelijk een paar dagen op reis en had weinig tijd voor hobby. Toch bleef het onopgeloste probleem knagen in m'n achterhoofd. In het heb ik 's avonds de verzamelde informatie eens gestructureerd in een Situatie Beoordeling gevolgd door een Probleemanalyse volgens de KT processen. Het probleem in mijn schakeling was ook zichtbaar bij een medehobbyist, maar niet bij een derde, in de haast opgebouwde variant. Het werd steeds raatselachtiger, vooral omdat een aantal electronica professionals zich ook achter de oren begonnen te krabben zonder de oplossing te kunnen aandragen.

Bij de uitgevoerde Probleem- analyse kwamen 's avonds laat op de hotelkamer een tweetal opvallende kenmerken naar boven. De niet-werkende schakelingen waren beide opgebouwd op een specifiek daarvoor ontworpen print. Bij nadere inspectie daarvan bleek bij de versterker in een richting daarbij een ogenschijnliijk onschuldige ontkoppel condensator niet te zijn voorzien en dus ook niet gemonteerd. Daar hadden we dus de een hele avond overheen gekeken, en ondertussen werd zelf nog een versie van de schakeling opgebouwd in Manhattan-style (onderdelen wild aan elkaar solderen).

Al snel kwam er een uitwisseling via Whatsapp opgang, waaruit bleek dat ik niet de enige was die met het issue worstelen was.

Voor mij laat dit voorbeeld weer mooi zien hoe ons intuitieve denken ons de verkeerde kant kan opsturen. Het bewuste toepassen van gestructureerd troubleshooten kan tot verassende resultaten leiden, iedere keer weer en zelf tot ver over de grenzen van je eigen werkomgeving.

En uiteindelijk was de oplossing zo simpel...

Fascinerend!