In 2009 heb ik een HF antenne volgens het model van een W8010 zelfgebouwd met een lengte van net onder de 16m. Dat is namelijk precies de lengte die beschikbaar is tussen de nok van mijn huis en een aluminium mastje met een top van circa 7m ASL achter in mijn tuin. Na jaren van trouwe dienst, begint deze antenne in 2015 wat last te krijgen van de inwerking van weer en wind. Dat is een mooi moment voor een antenne projectje. Het plan is om een G5RV junior te gaan bouwen. Met als plan B: als het niet bevalt, kan ik de G5RV ombouwen tot een loaded-coil antenne zoals ik die had. Het plaatje voor de G5RV ziet eruit zoals hieronder is weergegeven, inclusief de maten. Deze antenne zou bruikbaar moeten zijn van 40-10m. De vorige antenne kon ook 80m (zeer smalbandig) aan, maar de storingsnivos in de wijk zijn zodanig dat ik hier weinig mee doe.
De uiteinden (isolatoren) van mijn antenne hadden altijd bestaan uit stukjes plexiglas, maar door de jaren heen was dat er niet beter op geworden, en waren breukjes in het materiaal zichtbaar. Daarom is ervoor gekozen om de isolatoren te vervangen door keramische isolatoren, zoals die in een zakje van 6 stuks door MFJ worden geleverd.
De antenne dipool is gemaakt uit twee stukken geisoleerd fosforbrons, wat een goede geleiding heeft en niet rekt. Eerlijkheidshalve moet ik hier opmerken dat de vorige antenne was gemaakt uit 2.5mm2 geisoleerd luidspreker kabel, waar mij op een lengte van ruim 15m ook nooit enige rek is opgevallen.
Het voedingspunt van de G5RV is een geknutselde constructie uit een stukje rioolpijp met een diameter van 40mm en een wanddikte van 5mm. De gebruikte schoeven en moeten zijn M5 en om roest te voorkomen is RVS gebruikt. De twin-lead waarmee de dipool wordt gevoed, wordt door twee sleuven gevoerd, waardoor een constructie onstaat als in een gesp. Op de uiteinden van de dipool en twinlead draden is een knijpoog gemaakt, waardoor alles aan elkaar kan worden verbonden. De bevestiging (knoop) van de dipool is in het plaatje hieronder weergegeven (dit plaatje had ik voor mijn vorige antenne al succesvol gebruikt).
Voor het maken van de sleuven zijn meerdere gaatjes van 2.5mm naast elkaar geboord, en vervolgens op maat gevijld. Dat is een prutselklusje wat enig geduld vraagt, waar mijn vader iets meer geduld leek te hebben dan ik zelf (dus heb ik deze foto toen maar gemaakt).
Het uiteindelijke resultaat is onderaan de twinlead aangesloten op een coax die naar de shack loopt. Bij dit overgangspunt naar coax, is een rolletje van ca 10cm uit coax gemaakt, met 15 wikkelingen.
Het steunpunt van de G5RV achter in mijn tuin zit op ruim 7 meter hoogte, aan het uiteinde van een 50mm aluminium buis met een 5mm wanddikte. Het andere uiteinde zit vast aan een oog wat net onder de het hoogste punt van mijn woning ligt, ook op ongeveer 8 meter hoogte.
Bij het aansluiten van de HF set op deze antenne waren direct signalen hoorbaar. Het meten van de SWR (en return loss) op verschillende frequenties leverde de plaatjes op zoals die hieronder zijn weergegeven. In de praktijk blijkt mijn MFJ-993B tuner geen enkel probleem te hebben de antenne te tunen voor de 40-10m amateurbanden.
Omdat het meten van het stralingsdiagram lastig is, en simulaties mogelijk niet voldoende representatief bij gebruik van de antenne in een bebouwde omgeving, kies ik er voorlopig voor om de antenne te gaan gebruiken met mijn oude antenne in het achterhoofd. Bij een eerste keer luisteren op de 20m band (April 2015) was 7X2ARA hoorbaar in SSB, en werd zonder problemen een eerste QSO met de G5RV junior gemaakt.
Er gaan er vast nog velen volgen :-)