WSPR op 2 meter

een experiment

Na de nodige experimenten op HF wil ik nu eens zien of er activiteit is met WSPR (of andere WSJT modes) op 2 meter en 70 cm voor aardse verbindingen. Vandaag (27 december 2017) thuis eerst maar eens wspr op FT-991 met daaraan de 2/70 vertical X50 gezet en zien wat er gebeurd. Het ziet er aanvankelijk nog erg stil uit...

Een middag met WSPR op 2m heeft nog niets opgeleverd. In de chatbox van ON4KST (voor 2/70 in region 1) heb ik aangegeven dat ik actief ben met wspr. Wellicht dat ik dit communicatie kanaal eerst nog eens verder moet verkennen.

Later deze week ben ik weer thuis aan het werk en zet ik WSPR op 2m maar weer aan. Op WSPRnet zie ik dat er toch wel mogelijkheden zijn op 2 meter.

Al snel zie ik het volgende signaal langskomen. Gezien de timing is het waarschijnlijk een WSPR signaal. Maar de drift op het signaal 20-40Hz over 2 minuten zorgt ervoor dat het niet kan worden gedecodeerd. We kunnen er dus slechts naar gissen.

Later dezelfde middag wordt het nog leuker. Ik ben gehoord. Door stations over een tamelijk grote afstand zelfs...

En op de zaterdag erna komt het bewijs dat ik ook stations kan ontvangen. F0GWL verschijnt in het WSPR log op mijn scherm en wordt door gelogd naar de WSPR database op internet.

Later hopelijk meer...